Camperroute door het oosten van Alentejo

De regio Alentejo ligt boven de Algarve, loopt tot aan Lissabon en strekt zich uit van de westkust tot aan de grens met Spanje. Het is een streek waar je wellicht nog nooit van gehoord heb, maar het is meer dan de moeite waard om te bezoeken. Wij bezochten het oosten van de regio in december, de tijd van het jaar dat de regio ontzettend groen is.

Mertola

Mertola

Onze reis begint in Mertola. Dit plaatsje ligt middenin het Parque Natural do Vale do Guadiana. Als je aan komt rijden zie je het oude fort boven Mertola uit prijken en de rivier (Guadiana) dwars door het stadje heen stromen. In de stadskern van Mertola krijg je het gevoel alsof de tijd even stil heeft gestaan en kun je op terrasjes genieten van de wijnen uit de regio. Voor ons was Mertola de plaats om groots in te slaan, kaarten van wandelroutes op te halen bij het vvv-kantoor (er zijn 10 uitgestippelde routes in het national park) en vanaf daar het national park in te trekken.

Sao Domingos Mina

Vroeger vond er veel mijnbouw plaats in deze regio, maar na het sluiten van de mijnen zijn veel mensen vertrokken. Het dorpje Sao Domingos Mina is zo’n verlaten dorpje, waar nog een paar achterblijvers wonen. Het dorpje ligt aan een meer waar je zomers heerlijk kunt zwemmen. Daarnaast kun je een van de uitgestippelde routes wandelen. Dit hebben wij gedaan en in circa 3 uur hebben wij rond het meer gewandeld en door het glooiende landschap. Echt een aanrader! Daarnaast hebben wij aan het meer geslapen.

Pulo do Lobo

Vanaf het mijndorpje zijn wij doorgereden naar Pulo do Lobo, oftewel de waterval. Ook hier is weer een uitgestippelde wandelroute die we gelopen hebben. Vanaf de parkeerplek is het circa 1,5 km lopen naar de waterval (er naartoe rijden kan overigens ook) en vanaf daar loopt de wandeling verder langs de rivier en terug naar de parkeerplaats. Het gebied staat vol met schapen, die je ’s morgens vrolijk komen wekken met hun geblaat en gerinkel van de bellen om hun nek. Wij zijn twee nachten verbleven op de parkeerplaats omdat we het uitzicht zo mooi vonden.

Na Pulo do Lobo hebben wij nog een korte stop gemaakt in Azinhal om daar nog één wandeling van 11 km te doen langs oude mijnen en uitgestrekte velden en vanaf daar zijn wij doorgereden naar de bewoonde wereld.

Beja

Het stadje Beja, heeft net als veel andere stadjes in de regio, een groot kasteel dat boven de stad uittorent. Via de oude stad kom je vanzelf uit bij het kasteel, waar je helemaal naar de top kunt klimmen. Mocht je zin hebben in pizza of pasta dan is restaurant Dona Maria echt een aanrader. Wij verbleven op de camping. Niet perse een hele inspirerende plek maar ze hadden lekker warme douches en kostte maar € 6,30 per nacht (incl. stroom).

Serpa

Na Beja hebben wij een kort bezoek gebracht aan het oude stadje Serpa. De stad stamt uit de tijd van de Romeinen (ruim 2000 jaar geleden) en je kunt er heerlijk dwalen door kleine straatjes binnen de oude stadsmuren. Daarnaast kun je het oude kasteel bezoeken – met een bijzondere ingang – en via de oude kerk ernaast naar het plein lopen voor een koffie en een pastel de nata op het terras.

Moura

Vervolgens zijn wij via Moura – weer een stadje met een prachtig oud kasteel – naar Alqueva gereden. Mocht je nog even willen inslaan? In Moura zijn een aantal grote supermarkten zodat je genoeg eten hebt om een paar dagen langs het meer van Alqueva te verblijven.

Alqueva

Het stuwmeer van Alqueva is een van de grootste van West-Europa. Het meer ligt middenin een echte olijfbomen regio en het gebied staat bekend om zijn prachtige sterrenhemel. De dorpjes rondom het meer dimmen ’s avonds de lichten zodat de sterrenhemel goed bewonderd kan worden. De regio is in 2011 o.a. door UNESCO tot de eerste ‘Starlight Tourism Destination’. En het is echt waar: je kunt de heel eenvoudig de melkweg zien op een heldere avond! Mocht je meer willen leren over de sterrenhemel rondom Alqueva, kijk dan ook eens op deze website.

Wij zijn meerdere nachten op verschillende plekken rondom het meer verbleven, want niet alleen de sterrenhemel is prachtig, ook het gebied zelf is erg mooi. In het dorpje Alqueva zit een camperstation waar je water kun halen en kunt lozen, waardoor wildkamperen dus prima kan!

Mourao

Na een paar dagen aan het meer verbleven te zijn kun je doorrijden naar Mourao om je weer even terug in de tijd te wanen. In dit kleine dorpje met authentiek fort waan je je weer helemaal in het oude Portugal. Vanaf hier kun je de grens over naar Spanje of nog verder reizen richting Evora en Elvas.

Wij zijn de grens overgestoken naar Spanje.