Camperroute door het zuidwesten van de Algarve

Het zuidwesten van de Algarve trekt veel meer toeristen dan de oostelijke kustregio. Hoe verder je naar het westen rijdt, hoe meer (surf)toeristen je tegen komt. Dat is niet heel gek want ook hier geldt: schitterende kusten, vele baaien en adembenemende kliffen. Menig gratis camperplaats bevindt zich dan ook bovenaan de kliffen. Oftewel, het is zeker de moeite waard om dit gebied te verkennen met de camper.

Faro

Faro is een stad die wij vooral kenden van goedkope vliegtickets. De stad is compact en prima in een dagje te bezoeken. Net als elke Portugese stad beschikt Faro over een mooie kerk en een pittoresk oud centrum, waar je door de kleine straatjes kunt dwalen. Daarnaast is het zeker de moeite waard Praia de Faro te bezoeken. Dit stukje land ligt net voorbij het vliegveld. Door de uitgestrekte stranden en surf vibe barst het er van de camperbusjes. Wij hebben hier dan ook – ondanks het verboden bord – de nacht doorgebracht.
Mocht je langer in Faro blijven, dan is het zeker de moeite waard om de Ludo Trail te wandelen, dwars door het natuurgebied Ria Formosa. Wij deden hier rond de twee uur over en spotte naast flamingo’s, ook kleine schildpadden en lepelaars.

Alfa-Mar

Alfa-Mar heeft wellicht de meest indrukwekkende kustlijn welke wij ooit hebben gezien. Het meest bekend is ‘Praia da Falésia’: mooie brede gele stranden met daarachter 20meter hoge kliffen van rood/oranje rotsformaties. Er zijn meerdere goed onderhouden trappen welke je naar het strand leiden, waardoor je gemakkelijk een rondje kunt lopen. Je kunt zelfs 6 kilometer langs de kust lopen waardoor je in Vilamoura aankomt. Bovenop de kliffen is bosgebied, waardoor je er ook mooi kunt hardlopen. Daarnaast is er vanaf deze regio tot aan het meest westelijke gebied van de kustlijn menig surfschool gevestigd, want de golven zijn ideaal voor golfsurfen.

Wij hebben zelf overnacht bij camperplaats Parque Caravanas Acoteias; niet de meest sprankelende plek, maar wel een met wifi en (was)faciliteiten. En daarnaast ben je via de achteruitgang binnen 400 meter bovenaan de kliffen.

Paderne

Iets verder het binnenland in ligt een dorpje Paderne, dat vooral bekend is om de ruïne bovenop de berg. Helaas was de toegang tot de ruïne gesloten in verband met corona maar de wandeling ernaartoe en omheen is meer dan de moeite waard. Naast de ruïne leidt de wandeling je over een oude brug en langs een oude watermolen.

Paderne

Albufeira

Albufeira is als stad voor Nederlanders vooral bekend als bestemming voor eindexamenreizen. Maar ook als je met een camper reist, raden wij de stad aan om te bezoeken voor een halve dag. Menig mooi en schattig straatje is verborgen achter het uitgaansgebied en het uitzicht over de oceaan vanaf de kliffen is prachtig. Dezelfde dag zijn wij doorgereden naar het nabijgelegen Praia Sao Rafael om daar te overnachten.

Praia da Sao Rafael

Onderaan de weg naar Praia da Sao Rafael bevindt zich een schitterende gratis camperplaats. Er staat een bord dat je niet door kunt rijden als je voertuig hoger is 2.40 meter, maar er zijn geen objecten welke schade kunnen toebrengen aan het dak van je camper. Omdat de camperplaats op zo’n unieke plaats ligt, hebben we hier 2 nachten doorgebracht. Als je de camper uitstapt, sta je binnen 30 seconden bovenop de kliffen en binnen 1 minuut sta je onderaan op het strand. Een mooiere camperplek is nauwelijks in te beelden.

Vanuit Praia da Sao Rafael zijn we een dag met de fiets op pad gegaan naar Guia. Er zijn namelijk meerdere wijnhuizen in dit gebied. Daarnaast kun je vanaf de Praia da Sao Rafael naar menig andere strandopgang lopen om weer nieuwe aangezichten op de kliffen te hebben. En uiteraard zijn de zonsop- en ondergangen hier prachtig!

Armacao de Pera

Een ideaal kustdorp om op adem te komen van de mooie kliffen. Uitgestrekt langs de kust en met een mooie boulevard is het een logische plek voor menig pensionado om te overwinteren. Wij zijn er in de namiddag aangekomen en hebben de camper aan het strand geparkeerd op een parkeerplaats aan het einde van het dorp, waar je voor EUR 4 kon overnachten, inclusief water vullen.

Vanuit Armacao de Pera kun je gemakkelijk bij het startpunt van de schitterende wandelroute Seven hanging valleys trail komen (aanrader!). Je kunt hier 5.5 kilometer over (bovenop) de kliffen lopen. Het pad is grotendeels goed aangegeven. Doordat de route ‘heen en terug’ is, ben je gauw 4 uur bezig om de route af te leggen. Onderweg kun je nog een verstopt strand bezoeken en een drankje halen in Benagil.

Silves

Het stadje Silves ligt een stukje in land en heeft een schitterend kasteel bovenop de berg. Ook de straten er om heen / het centrum is zeker de moeite waard om te bezoeken. In het centrum ligt door verschillende straten een rode lopen uitgerold, waardoor je makkelijk het meest bruisende gedeelte van de stad kunt ontdekken.
Achter het kasteel bevindt zich een groot verlaten parkeerterrein waar je prima gratis kunt overnachten in je camper.

Lagos

De vissersstad Lagos is de grootste stad die er is in het westelijke gedeelte van de Algarve. De stad barst van de terrasjes dus een prima plek om even een drankje te drinken als je het slenteren door de kleine straatjes beu bent. Op het meest zuidelijke puntje van Lagos ligt ‘Ponta da Piedade’: een rotsformatie aan de kust. Hier hebben wij de drone laten vliegen voor een paar schitterende plaatjes.

Lagos Ponte de Piedade

Salema

Een rustige baai met een mooi strand, dat is Salema in een notendop. Wij hebben een behoorlijke tijd op ‘Salema Eco Camp – Surf & Nature’ gestaan met de camper; een mooie plek om neer te strijken, vooral doordat het een erg relaxte sfeer ademt en de nodige voorzieningen biedt.

Vanuit hier hebben we een fietstocht naar Luz gemaakt. Een prima dagactiviteit en de hoogteverschillen maken de tocht van 11 kilomter uiteindelijk toch nog uitdagend én dagvullend. Salema is een prima uitvalsbasis om het gebied tussen Lagos en Sagres te verkennen. Aangezien de politie steeds strenger handhaaft tegen wildkamperen is de ecocamping een goede basis om toch het vrije gevoel te houden en je geen zorgen hoeft te maken over handhaving.

Salema

Sagres

Het meest zuid-westerlijke vaste land punt van Europa is dé surfplek van het westen van de Algarve. Het barst hier van de camperbusjes en surfdudes. Het dorpje zelf is relatief klein, maar beschikt natuurlijk wel over de nodige (surf)bars. Mocht je geen surfer zijn, dan is het vooral de moeite waard om de vuurtoren en het fort te bezoeken, mocht je wat cultuur willen snuiven.