Camperroute door het noorden van Spanje

San Sebastián: de start van de roadtrip

San Sebastián is een van de meest noordelijke steden van Spanje en daarmee een ideale plaats om op aan te koersen bij het vertrek. Vanuit Nederland ben je er met de camper in ongeveer 14 uur (met tankstops, zonder uitgebreide pauzes). Oftewel, bij aankomst ben je toe aan een veilige en rustige plek om de camper te parkeren en de nacht door te brengen.


De camperplek ‘Autokarabanak Paseo de Berio’ is met een schoonwaterpunt en een verlicht terrein een ideale plek. Daarnaast is de iconische baai (met geel zand, ruïnes op de rotsen en restaurants welke uitkijken over de zee) op slechts 5 minuten fietsen. De camperplek kost EUR 3.30/nacht (gepast betalen, november 2020).

San Sebastián

Costa Vasca (Zarautz, Zumaia, Deba en Mutriku): een schitterende kusttour met de camper

De Costa Vasca is een schitterende route om te rijden met de camper. Door de functie ‘vermijd tolwegen’ van Google Maps te gebruiken, word je langs de baaien, zeearmen en kliffen geleid. Menig bocht heeft een stopplaats om rustig en veilig een foto te maken van deze indrukwekkende kustlijn.

Mutriku


Wij zijn gestopt in Mutriku (let op: erg veel hoogteverschil, dus stijle looppaden en ontelbaar veel trappen kunnen niet vermeden worden), maar vanwege Corona Covid-19 was alles gesloten, op één koffiewinkel na. Daarom zijn we diezelfde dag nog doorgereden naar Bilbao.

Bilbao: een mooie fietsstad

Bilbao: bekend van het Guggenheim museum. En dat is het vooral. Want: de kunstenaars hadden de opdracht om de stad op de kaart te zetten. Dat is ze gelukt met dit museum.
Aan de randen van de stad strekken lange wandelroutes uit, maar de speciaal ontworpen fietspaden houden vaak na 400 meter buiten bebouwd gebied weer op. In de rest van de stad is het prima fietsen op de reguliere rijbanen. Je merkt aan de automobilisten dat ze gewend zijn aan fietsers. Oftewel: een ideale manier om de stad te ontdekken en de camper buiten het stadscentrum te houden.

Tip: camperplaats ‘Area de Autocaravanas de Kobetamendi’ biedt een geweldig uitzicht over de stad Bilbao. Voor EUR 15/nacht kun je gebruik maken van stroom en toiletten (en uiteraard water verversen/ lozen), maar het uitzicht compenseert voor de relatief hoge prijs. Het terugkomen bij de camperplaats is uitdagend als je per fiets bent. Een andere optie is om met de bus te naar de stad te gaan.

Bilbao

Santander, Santillana del Mar & Gijón: wandelen langs de kust

Vanuit Bilbao is het een relatief klein stukje om in Santander te geraken. Een compleet andere sfeer: veel meer ontspannenheid en meer gericht op het strandleven. Met ontzettend veel gratis parkeergelegenheden, maakt het eigenlijk niet zoveel uit waar je op navigeert in de stad. Het strand is erg breed uitgerekt, dus benaderbaar vanuit meerdere wijken.

Santander


De stad is het best te verkennen per voet. Een aanliggend schiereiland is zeker de moeite waard om te bezoeken: in minder dan een uurtje ben je het rond gelopen. Op het eiland zijn speeltuinen, toiletten, menig uitkijkpunt en goede looppaden. En bovenal: geen auto’s.

Er zijn ontzettend veel mooie verhalen te lezen over Santillana del Mar, maar vanwege Corona waren alle camperplekken dicht. Het dorp was angstvallig stil en verlaten. Daarop besloten wij door te rijden naar Gijón: een kustplaats even verderop. Gijón is een echte kust-dorp: mooie brede stranden waar golfsurfers hun beste golf proberen te pakken. Her en der staan nog mooie oude gebouwen verscholen. Voor de rest is er weinig bruisends gaande.

Camperplaats ‘Camino de las Mimosas Parking’ wordt ook gebruikt door Spanjaarden om hun camper permanent te stallen, maar er was volop plek om er bij te staan. Op slechts 5 minuten fietsen van het centrum van Gijón is deze gratis parkeerterrein zonder faciliteiten een prima plek om de nacht door te brengen. Op 10 minuten lopen is een grote ‘Mas y Mas’ supermarkt.

San Cibrao: een mooi vissersdorp, maar een (te) winderige plek om te overnachten leidde ons naar Ourol

Vanuit Gijón zijn we verder westwaarts gereden langs de noordelijke kust.

San Cibrao biedt gratis camperplaatsen met een schitterend uitzicht over de zee, maar helaas voor ons was er te veel wind om met het dak omhoog te staan. Daarop zijn we verder landinwaarts gereden: op zoek naar een camperplaats met iets minder wind.
Zodoende kwamen we uit bij Ourol: 40 minuten rijden met de camper maar dan hadden we wel een windstille plek en gratis stroom.

Ourol

Fisterra: het meest westelijke vaste land punt van Europa

Op 2000km vanuit Nederland ligt Fisterra: het eindpunt van de Jacobs route en het meest westelijke vaste land punt van Europa. Het werd vroeger dan ook wel het einde van de wereld genoemd. De vuurtoren bij Fisterra is adembenemend mooi. Aan de achterkand zijn mooie rotsformaties waar je rustig kunt zitten om over de zee te turen.
Wij hadden de camper in het dorp geparkeerd, vanwaar we in 45 minuten naar de vuurtoren zijn gelopen.

Fisterra

Santiago de Compostella/ O Mliladoiro’: een pelgrimsdorp welke stil en verlaten is nu de toeristen wegblijven

Uiteraard kan een bezoek aan Santiago de Compostella niet ontbreken bij een campertour langs de noordkust van Spanje. De impact van Corona is groots: de kleine straatjes zijn leeg, de toeristische winkels zijn gesloten en de kerk is gesloten voor bezoekers (althans, op de vrijdagochtend 9.30u toen wij er waren).


De camperplaats-recensies die we hadden gelezen over Santiago de Compostella waren merendeel negatief (o.a. gestolen fietsen, inbraken), daarop besloten wij de nacht door te brengen op een gratis camperplek in O Mliladoiro (een paar kilometer verwijderd van Santiago de Compostella). We hadden gehoopt gemakkelijk naar Santiago de Compostella te fietsen, maar Google Maps stuurde ons over de snelweg. Daarom hebben we de camper alleen tijdens een kort bezoek nabij het centrum geparkeerd in Santiago de Compostella.

Santiago de Compostella