Van Life in Corona-tijd

Hoe is het om te reizen in tijden van een pandemie? Die vraag hebben wij onszelf vele malen gesteld voordat wij vertrokken. Uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen om de gok te wagen en te ervaren wat wél mogelijk is. En wat blijkt; er is uiteindelijk best veel mogelijk, als je je maar aan de afstand- en mondkapjes regels houdt.

Om maar met de deur in huis te vallen: wij voelen ons veiliger in de camper dan dat wij ons thuis in Amsterdam voelen. Ten eerste omdat ons leven zich nu grotendeels buiten afspeelt. Ten tweede doordat we in zeer beperkte mate contact hebben met anderen. Oftewel, geen ontmoetingen met vrienden of familie waarbij je hoe dan ook in situaties komt waarin het lastig is om social distancing/ >1.5 meter afstand te houden. Ten derde, de bevolkingsdichtheid is overal minder hoog dan in Amsterdam. Dus op straat en in de supermarkten zijn simpelweg minder mensen in de nabijheid dan wat we gewend zijn. En tot slot: we zoeken juist de rustige en vrijstaande camperplekken op (zie ook de post “hoe vind je jouw ideale camperplek”) in plaats van de drukkere en dichtbevolktere camperparken.

Reisberperkingen?

Tot nu toe hebben wij geen enkele reisbeperkingen ervaren. De regio- en landsgrenzen in Frankrijk, Spanje en Portugal zijn allemaal open. “Code oranje” zoals dat door Nederland afgegeven is voor landen als bijvoorbeeld Spanje heeft met name impact op wanneer je terugkeert naar Nederland (x dagen in quarantaine).

Wel ervaren we dat elke regio verschillende regels hanteert; wel of geen restaurants open, wel of niet in het weekend een lock-down, wel of niet buiten de gemeentegrenzen bewegen etc etc. Het is lastig om alle regels bij te houden, maar met voldoende afstand houden en het dragen van een mondkapje zijn we tot nu toe heel ver gekomen!

Sandra