Week 43 – 16-22 augustus – veel wandelen in het zuiden van Bulgarije

Plovdiv

Na het mooie bergwandelen in Troyan, zijn we doorgereden naar de tweede stad van Bulgarije; Plovdiv. Een van de hoogtepunten in Plovdiv zijn de ‘dancing fountains’, daarnaast is het een leuke stad om doorheen te dwalen en terrasje te bezoeken. Dat hebben we dan ook gedaan!

Onderweg naar Plovdiv hadden we overigens nog een mazzeltje; we troffen een gratis openbare douchegelegenheid aan naast een skilift waar we maar al te graag gebruik van hebben gemaakt. Het doet je realiseren hoe gewoon sommige dingen in Nederland zijn. 

Inmiddels zitten we ook weer goed in het ritme om mooie slaapplekken te vinden, we hadden de eerste maand het gevoel dat we daar toch weer een beetje in moesten komen. Na de slaapplek boven op de berg, hebben we rondom Plovdiv een mooie plek aan de rivier gevonden.

Sofia

De volgende stop deze week was Sofia; de hoofdstad van Bulgarije. Een mooie stad die uiteindelijk best klein is. Dit maakte het makkelijk om het centrum, met haar vele parken,te voet te ontdekken. En zoals gebruikelijk voor ons: wanneer we in de stad zijn, weten we de terrassen goed te vinden!

Wandelen ten zuiden van Sofia

Net ten zuiden van Sofia ligt een groot gebergte: Mount Vitosha. Hier hebben we uiteraard weer mooi gewandeld en een waterval bezocht. Zeker nu Sandra wandelstokken gekocht heeft, zijn de afgronden minder eng en kunnen we nóg sneller de berg op. 

Rila Monastery

Een van de toeristische hoogtepunten van Bulgarije ligt twee uur ten zuiden van Sofia. Voor ons mooi op de route richting Griekenland, dus dit konden we niet overslaan. Het klooster is bijna identiek aan de kloosters welke we twee jaar geleden in Roemenië hebben bezocht, maar het blijft indrukwekkend te zien. We hadden speciaal overnacht op de parkeerplaats bij de ingang van het klooster én de wekker vroeg gezet, zodat we mooi voor de drukte naar binnen konden. In slechts 10 minuten waren we er al doorheen, maar daarna zijn we een lange wandeling gaan maken.

Alle wandelingen van de afgelopen week gingen door de bossen heen, dus we hebben geen last van de hitte. Tegelijkertijd merken we dat temperaturen van rond de 30 graden inmiddels ‘gewoon’ zijn geworden voor ons.

Bansko

Anderhalf uur ten zuiden van Rila Monastery ligt ‘Bankso’, aan de rand van het Pirin gebergte. Dit is vooral bekend als hét skigebied van Bulgarije. Maar in de zomer kun je er erg mooi wandelen over wat in de winter de pistes zijn. Na 14 kilometer wandelen kwamen we weer in het centrum van Bankso aan, waar we voor slechts €10 hebben geluncht (2x koffie, 2x spa rood, Griekse salade, frietjes én gemarineerde champignons)aan het centrale plein. 

Hoog de bergen in

De volgende wandeling hebben we al weer uitgestippeld: net als de wandeling van vanochtend, gaan we morgen wandelen in de Pirin Mountains. De autorit was slechts 14 kilometer vanaf Bansko, maar het kostte ons 40 minuten. Dan weet je dus hoe steil de weg naar de overnachtingsplek was. Gelukkig zijn we er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Op naar de volgende mooie wandeling dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *